Piret Aus: „Üksinda ei suuda ükski inimene midagi ära teha“

Kuidas suhtub perekond teie kandideerimisse?

Kes siis veel kui mitte perekond tunneb omasid kõige paremini. Ja siis, kui nad arvavad, et on elus juba kõike näinud, siis tuleb … üllatus! Suhtumine on positiivne ja toetav, sest nad teavad, kui ma midagi ette võtan, siis pühendun maksimaalselt.

Vaata kõiki Järva- ja Viljandimaa kandidaate

Mille pärast teie süda valutab?

Kui te küsite seda arstilt, siis ta vastab: „Südame piirkonnas tuntav valu tekitab sageli hirmu ja paanikat, kuid iga valu ei ennusta peatset infarkti.“

Eestlased on muretsejad ja minagi muretsen sõltuvalt olukorrast. Näiteks kas mu tudengid on hommikust söönud; kas see memm, kes täna turuplatsil libastus ja kellele kiirabi kutsusin, nõustub ikka haiglasse kontrolli minema; kas mu noorele lähisugulasele, kes läks kaugele Austraaliasse tööd tegema ja maailma avastama, võivad kohalikud kolakat anda, sest tema inglise keel on liiga euroopalik. Muretsen veel ka selle pärast, kas eesti keel ja kultuur kestab, kui igapäevasesse töö- ja kooliellu tungib väevõimuga inglise keel; kas see pank, kuhu ma lapselapse sündides raha hakkasin koguma, on alles veel ka siis, kui ta ülikooli astub ja seda raha vajab. Loodan südamest, et meie ei pea mitte kunagi kogema sõjaõudu, nii nagu minu vanemad seda kogesid. Ent liigse muretsemisega võidki tunda südame piirkonnas valu ning see omakorda tekitab hirmu ja paanikat. Seda ei soovita endale ega ka kellelegi teisele.

Mis valmistab elus kõige rohkem rõõmu?

Olen suure pere laps ja ühte hoidev perekond on minu jaoks kõige tähtsam. Kui pereliikmetel on tervis korras ja asjad sujuvad, siis on kõik hästi. Ei tohi ka unustada, et hea huumor aitab alati, sest kui elu liiga tõsiselt võtta, siis võib jääda elu elamata.

Mis on Eesti riigi kõige suurem saavutus viimasel ajal?

Lõpuks ometi valmis Eesti Rahva Muuseumi uus hoone (2016). Esimene Eesti e-resident (2014).

E-valitsemine.

Mis on teie isiklik suurim saavutus viimasel ajal?

Igal hommikul, kui ärkan, olen tänulik. Mul on käed, mul on jalad, ma kuulen, ma näen, ma mõtlen … Mis mul viga on? Miks ma virisen? Miks ma rahul ei ole? Ma ei oska siin vastata …

Saavutus on nii isiklik, kuigi tööalane: väärikate ülikooli loengusarja taaskäivitamine ja edukas korraldamine Viljandis (alates 2017 sügisest). Viljandimaa aasta õpitegu ja eakate festivalil 60+ tunnustus „Tegu eakale“.

CV

Piret Aus, sündinud 10. juunil 1971.
Hariduselt Tartu ülikooli sotsiaalteaduse magister. Ametilt Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia kultuurikorralduse eriala õppejõud.
Mul on poeg Sten Aus ja kaks lapselast.
Riigikogusse kandideerin esimest korda.

Kui osutute valituks, siis milline on teie esimene algatus?

Teema, millega tegelen: erivajadusega inimeste ligipääs kultuurile (pean silmas nii mentaalset kui ka füüsilist ligipääsu).

Liiga lihtsalt öeldakse, et ootame „kõiki“, sest see pidu on „kõigile“. Minu vanemad olid kurdid ja nii tean hästi, millest nemad ilma jäid, kui nad oma laste esinemisi vaatamas või kuulamas käisid. Nad ei saanud tegelikult aru, mida nende tütar laval teeb, sest polnud kedagi, kes neile selle viipekeelde tõlgiks.

Selle põhimõttelise muudatuse elluviimisest on saanud minu missioon. Aastal 2010 avanes mul võimalus toimetada Ugala teatris ajal, kui korraldati vaegnägijatele esimene kirjeldustõlkega etendus Eestis. 2013. aastal aitasin sündida puudega ja puudeta inimeste ühispeol „Puude taga on inimene“. Kahel viimasel aastal olin erivajadusega inimeste laulu- ja tantsupeo programmijuht. Seisin hea selle eest, et pidu tõlgitaks täies mahus eesti viipekeelde.

Mis valdkonnaga soovite end rohkem siduda?

Kultuur, haridus, sotsiaal.

Milline peab teie meelest olema õige riigimees?

Kui riigimees, siis Lennart Georg Meri. Minu igavene austus temale. Tema panus Eesti riikluse ja demokraatia arengusse on üüratu. Rännumees, kirjamees, keelemees, tõlkija, diplomaat, vimkamees, otsekohene, avatud … On olnud au teda saata Viljandis päevil, kui ta folkimas käis. Need kohtumised on unustamatud.

Mida soovite teistele kandidaatidele?

Põhimõttekindlust ja sirget selga.

Mida soovite kodukoha inimestele?

Üksinda ei suuda ükski inimene midagi ära teha. Loodan heale tahtele ja koostööle ning soovin, et üksteist ei sildistataks ega püütaks olla naabrist parem. Pidev võitlemine ja võistlemine kurnab. Enne, kui kedagi või midagi kiruma hakkame, mõtleme, kas sama teemat ümber sõnastades saaks midagi positiivset öelda.

Vaata kõiki Järva- ja Viljandimaa kandidaate